ANCEL, JACQUES

ANCEL, JACQUES; Manuel Historique de la Question d’Orient; Paris, 1926.

1841’de Yunan donanması Boğazlarda en büyük donanma.

“Bizans İmparatorluğu’nun mirasçısı olan Osmanlı Devleti Romalıların aldığı vergileri alıyor.” (s. 31) “Balkan (Bulgaristan, Romanya, Sırbistan) köylerine  kendilerine çorbacı, ağa ya da ayan adını veren yeniçeriler egemen durumdalar.” (s. 34) “Şark Sorunu” kelimesi sözlüklere 1815’e doğru girdi.” (s. 80)

Klept’ler Fenerli Rumlara karşı. Canning İngiliz tüccarlarının dostu. Tori’liğin değişimine yol açan reformlar yapıyor: Ekonomik, dini vb. Yunanlılara borç veriyor (800 000 sterling); “halkların dostları”ndan söz ediyor. (s. 83)

Fuat Paşa Avrupalı elçilere “Siz kulağımıza fısıldayın; fakat bırakın tiyatroyu biz oynayalım!” diyordu. (s. 156)

Gorçakof  Ermenistan dolayısıyla “otonomi ya da anatomi” den söz etmişti. (s. 156)

Abdülhamid’in 1894’ten sonra tek dostu Suriyeli Arap İzzet Bey (eski rüşvetçi devlet adamı). Sultan ve İzzet her şeyi yağmalıyor ve “Devletin kamu hizmetlerini Avrupalı kapitalistlere teslim ediyor” ve iflas ediyor. “O zanan da Avrupa Düyunu Umumiye’ye el koyuyor.” (s. 191)

II. Wilhelm İstanbul’a Konya-Bağdad imtiyazını istemeye gidiyor; sonra Kudüs’e ve orada Lüther’in tezlerinin açıklanmasının yıl dönümünde, 31 Ekim 1898 Protestan Kilisesi’nin ilk taşını koyuyor.” (s. 217)

Daha önce 1888 ve 1893’te imtiyaz alınmış.